top

Strona główna Archiwum
Dni Karpia 2011 – co nas jeszcze czeka? Drukuj
Wtorek, 04 Październik 2011 13:08
Za nami półmetek Dni Karpia 2011. W ostatni weekend świętowaliśmy na Ostoi pod Miliczem – pośród lasów, łąk i stawów rybnych przy akompaniamencie wspaniałej słonecznej pogody, która zachęciła setki mieszkańców i przejezdnych do odwiedzenia tego wspaniałego miejsca położonego w sercu Doliny Baryczy. Pierwsze relacje zdjęciowe można obejrzeć w galerii na stronie www.nasza.barycz.pl oraz w serwisie www.dnikarpia.barycz.pl A tymczasem kilka zapowiedzi wydarzeń zaplanowanych na najbliższy tydzień.
 
5 października 2011 we Wrocławiu, podczas targów GASTRO-HOTEL (www.gastro-hotel.pl )odbędzie się Dzień Karpia. Restauratorzy z Doliny Baryczy zaserwują swoje popisowe dania, którymi będą częstować odwiedzających targi a przy okazji promować ofertę swoich lokali i zapraszać do pobytu w Dolinie Baryczy. Karpiem faszerowanym uraczy Restauracja Pałacowa z Milicza, karpia wędzonego poda gospodarstwo agroturystyczne „Głowaczówka” z Rudy Sułowskiej, karpia smażonego w occie „Karpik pod strzechą” pp. Auguścików z Sułowa oraz karpia w galarecie Zajazd Górecznik z Przygodzic. Rybę do prezentacji i degustacji zasponsorowała Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu w ramach wsparcia produktów regionalnych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ramach udziału w targach baryccy restauratorzy poza promocją własnej oferty, będą mogli uczestniczyć w profesjonalnych szkoleniach i pokazach, które niewątpliwie podniosą jakość świadczonych przez nich usług. Na środę zaplanowany jest pojedynek mistrzów kuchni restauracji Plaza i Art Hotel, pokaz kuchni zbójnickiej czy szkolenie z carvingu – sztuki dekorowania z owoców i warzyw. W ramach trzydniowych targów na stoisku Dolnego Śląska, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego promowane będą również produkty wyróżnione Znakiem „Dolina Baryczy Poleca” które są kandydatami na Listę Polskich Produktów Tradycyjnych i Regionalnych – karp milicki wędzony, chleb „Komyśniak” z piekarni Gądkowice, syrop malinowy oraz inne przetwory owocowe p. Łaniaka oraz jabłka i soki jabłkowe z Doliny Baryczy, wytwarzane przez p. Dziekana.
7 października zapraszamy na godz. 18.00 do gospodarstwa agroturystycznego „Głowaczówka” w Rudzie Sułowskiej na kolację „ryba do syta”. W ramach wejściówki w cenie 35 zł/ osoba (bez napojów), menu z lokalnych ryb, dodatki i surówki. W celu pozyskania większej ilości informacji, rezerwacji i zakupu wejściówek prosimy kontaktować się bezpośrednio z właścicielką Gospodarstwa p. Janiną Głowacz – tel.  71 383 41 36 lub 693 905 667. Pobierz plakat z programem.
 
W „Głowaczówce” można również skorzystać z noclegu i w dniu 8 października wziąć udział w imprezie plenerowej organizowanej przez „Stawy Milickie” S.A. - „BAW się i WYPOCZYWAJ”.  Początek o godz. 12.00 na boisku w Rudzie Sułowskiej. W programie zawody hippiczne w siodle i powożenia bryczkami, przejażdżki bryczkami i łódkami, odłowy retro, czyli pokaz historycznych metod odłowu ryb, pokaz IV Pułku Ułanów Jazłowieckich, zawody i pokazy fachowców w służbie Stawów Milickich oraz koncert orkiestry dętej z Miejskiej Górki. Pobierz PLAKAT z programem. Wydarzeniem towarzyszącym będzie pokaz i warsztaty kulinarne dla restauratorów z Doliny Baryczy i publiczności z przyrządzania potraw z karpia, który rozpocznie się około godz. 14.00. Partnerem pokazu jest Dolnośląski Oddział Agencji Rynku Rolnego w ramach programu promocji produktów tradycyjnych, który ufundował rybę do pokazów.
 
Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego smaku i przyrody. Życzymy słonecznej pogody i samych miłych wrażeń!
 
Wydarzenia tegorocznej edycji Dni Karpia dzięki zaangażowaniu ponad 50 podmiotów, w tym samorządów, organizacji pozarządowych, gospodarstw rybackich i lokalnej gastronomii, odbywają się na całym obszarze Doliny Baryczy (8 gmin) do końca października.

O tych i wielu innych wydarzeniach wpisanych w tegoroczny program Dni Karpia dowiedzą się Państwo  serwisów www.dnikarpia.barycz.pl Dwumiesięczna specjalna oferta rybna miejscowej gastronomii oraz łowisk zaprezentowana jest w serwisie www.smacznykarp.barycz.pl . Tam również można znaleźć informacje gdzie kupić dobrą rybę. Zachęcamy do korzystania z informatorów o Dniach Karpia 2011, dostępnych podczas imprez na stoiskach organizatorów. 

Promocja wyjątkowych wydarzeń Dni Karpia 2011 finansowana jest przez Lokalną Grupę Rybacką „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” w ramach środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rybackiego, Program Operacyjny „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”.
aktualizacja: Środa, 05 Październik 2011 12:11
 

Wersja strony


Zobacz koniecznie


bottom


Oficjalna strona miasta i gminy - www.twardogora.pl