Rekreacja, kultura, sport
Urząd Miasta i Gminy
Dokumenty
Informacja dla producentów rolnych |
Wtorek, 19 Lipiec 2011 13:55 | |||
Zgodnie z § 4. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207.poz. 1370). Na co najmniej na 24
godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, w celu produkcji mięsa, posiadacz zwierząt informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju. Informacja powinna zawierać (pobierz wzór): - imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi, - gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi, - numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, - miejsce i termin uboju, - imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju, - inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego - może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz, ww. informacja, przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnicy informuje, że brak ww. zgłoszenia skutkować będzie wdrożeniem postępowania administracyjnego zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 Nr 17 poz. 127 z późn. zm.) stosownie do § 1 pkt 34 rozporządzenia w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 93, poz. 600): „§ 1. Wysokość kar pieniężnych za naruszenia, o których mowa w art. 26 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, zwanej dalej „ustawą", wynosi:" „34) od 100 zł do 2 000 zł — za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny;" Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oleśnicy przypomina, iż mięso świń, nutrii poddanych ubojowi oraz dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa poddaje się badaniu na obecność włośni.
|